Izvor: Farma Un Regalo de Dios, Mozonte, regija Nueva Segovia
Sorte: Yellow catuai
Nadmorska višina: 1.350 - 1.400 m
Okus in aroma: kava ima srednje močno teksturo/telo, v kavi prevladujejo sadne arome ter okusi vanilje, medu in karamele v pookusu.
Proces čiščenja: medeni
Medeni proces
Zrele kavne češnje v nasadu obirajo ročno. Ko so kavne češnje obrane, fermentirajo brez dodajana vode, saj bi hladna voda upočasnila fermentacijo. Proces fermentacije poteka po tradicionalnem postopku, ki ga je Luis Alberto nekoliko nadgradil. S preizkušanjem, da kavno zrno nekaj ur pusti v kavnih češnjah, torej v rdečem kavnem ovoju, preden ga ostrani, je odkril, da na ta način poviša sladkost. Sladek okus pa izostri tudi s tem, da se pri spiranju kavnega ovoja nagiba k temu, da s kavnih zrn sadne sluzi ne odstrani popolnoma. Tako obdelana kavna zrna postanejo rjavkasta, ko se posušijo na soncu, in ker s tem spominjajo na barvo medu, je tovrstno procesiranje dobilo ime medeni proces (honey process).
Zgodba o kavi in pridelovalcih (DIRECT TRADE)
Lastnik farme Un Regalo de Dios je Luis Alberto Balladarez Moncada. V izboljšave in razvoj svojega posestva vlaga, od kar ga je dobil v last. Ime farme Un Regalo de Dios v prevodu dobesedno pomeni »Darilo od Boga« in glede na pridelek, ni težko razumeti, zakaj je lastnik Luis Alberto tako poimenoval kavni nasad. Nahaja se v bogato poraslem gorskem gričevju blizu mesta Mozonte, na nadmorskih višinah 1.350 – 1.400 metrov. Od približno skupno 450 hektarjev, kolikor jih zajema celotna farma, je okoli 90 hektarjev namenjenih pridelavi kave.