Izvor: Kavni nasad La Providencia, okolica jezera Atitlàn v občini Sololà
Sorte: Bourbon, Typica in Caturra
Nadmorska višina: 1500 - 1700 metrov
Okus in aroma: mandarine, granatno jabolko, citrusi, kakav
Zgodba o kavi in pridelovalcih (DIRECT TRADE)
O regiji
Kavni nasad La Providencia se nahaja v okolici jezera Atitlàn, v občini Sololà, na nadmorskih višinah 1500 do 1700 metrov. Jezero Atitlàn je obkroženo s visokimi vrhovi in vulkani, kar tudi zemlji na tem območju daje bogate vulkanske karakteristike, to se odraža tudi v okusu kave. Povprečne letne padavine so od 2000 – 2200 mm/m2.
Senčna rast
Za kavni nasad La Providencia Atitlan je značilna senčna rast, kavovci rastejo v senci višjih dreves kot so »Chalum«, »Gravilea« ter drevesa avokada, ki zagotavljajo naravne pogoje v kavnem nasadu. Kavovci niso prekomerno izpostavljeni soncu, ob enem pa je okolje prijazno tudi do številnih ptic, ki domujejo v nasadu. Pridelava poteka v skladu z eko standardi.
Strictly hard benas
Kava Gvatemala La Providencia ob imenu nosi oznako SHB, kar originalno pomeni »strictly hard benas« in se nanaša na kave, ki rastejo na visokih nadmorskih višinah, navadno nad 1400 m nadmorske višine. Kave, ki rastejo na višjih nadmorskih višinah, zorijo počasneje, kavna zrna pa so trša in težja v primerjavi s kavami, ki dozorijo na nižjih nadmorskih višinah. Kava z višjih nadmorskih višin so bolj cenjene in dosegajo višje cene na trgu kave.
Mokri proces čiščenja
V nasadu gojijo kave vrste Arabica, s podvrstami Bourbon, Typica in Caturra. Kave zorijo od decembra do marca, in v tem obdobju v nasadu poteka obiranje. Tako kot v večini nasadov v Srednji Ameriki, tudi v tem nasadu uporabljajo mokri proces čiščenja.